Úlovek jara 2021 jménem Njorð by ELEMENTS!

Recenze krytů z lososí kůže Njord byELEMENTS

Recenze krytů z lososí kůže Njorð byELEMENTS

Jako první v ČR jsme ulovili tuto divoce luxusní záležitost! Řeč je o naprosto jedinečných krytech pro zařízení Apple od Dánské firmy Njorð byELEMENTS, které se vyznačují pravou lososí kůží a nejlepšími vlastnostmi, které od krytu můžete očekávat.

Lososí kůže? Jako fakt? Jako fakt!

Když nás poprvé dánský výrobce oslovil, že má novou kolekci krytů pro celou dvanáctou řadu iPhonů, která je vyrobená z lososí kůže, řekl jsem si, že si z nás dělá srandu, a že to bude asi spíše imitace, nebo jen vzor. A ono ejhle, za 2 dny nám přišly předprodukční vzorky krytů. A? Jakože fakt lososí kůže! A musím říct, to je prostě něco úplně jiného, než co jsme kdy viděli. Klasické kožené kryty z hovězí usně jsou věc běžná, a jsou na trhu stejně dlouho jako mobily samotné. Ale losos? To je taková ta ryba, co si koupíte v Lidlu filety, hodíte na gril se zeleninou a má narůžovělé maso? Jo!

A proč vlastně kůže z lososa na kryt? Někdo si může říct, že rybolov je sport, který má i v našich luzích a hájích silnou tradici, a že tím pádem jsou to kryty pro milovníky tohoto sportu. No, není tomu úplně tak. Ono totiž ta lososí kůže je oproti hovězí prostě jiná. Kůže, na kterou jsme zvyklí je vlastně hladká, protože je i celkem náročně upravovaná, aby měla vyšší odolnost a trvanlivost. Ale rybí kůže je naprosto jiná. Velmi zajímavým faktem je, že je oproti hovězí asi 5x odolnější a pevnější. To bych od ryby nečekal. Ale něco na tom bude, vždyť losos není zrovna typ ryby, která si jen tak lebedí v bahně na dně rybníka. Je naopak neustále v pohybu a tím pádem lososí kůže opravdu odolná být musí.

A co je nejzvláštnější?

Struktura lososí kůže z profilu

Rozhodně Vás hned na první pohled překvapí struktura. Na obrázcích to trochu vypadá spíše jako vzor hadí kůže. Ale ne, je to ještě něco jiného. Výrobce rád používá slogan „lososí kůže je rafinovaná na dotek“ a jakmile jsem si poprvé kryt osahal, musím přiznat, že chápu, proč tento slogan používají. Kůže totiž není vybroušená do lesku psí chlouby, ale naopak, je ponechaná ve velmi naturální podobě. Když se tedy na kryt podíváte z profilu, uvidíte výstupky po šupinách! A na dotek? Wau, to je prostě něco úplně jiného! Musím říct, že se to strašně těžko fotí a ještě hůře popisuje. Prostě si to chce osahat na vlastní kůži. Ta lososí kůže na krytu je opravdu extrémně jemná a má velmi jemné výstupky.

Na první pohled jsem si řekl, že to prostě nemůže vydržet běžné nošení, a hlavně bezdrátové nabíjení nabíječkou MagSafe (o kterých je známo, že jsou schopné do krytu vypálit nebo vydřít kolečko). Kryty nám poprvé přišly krátce po uvedení iPhonu 12, začátkem loňského prosince. A v tu dobu začalo intenzivní tříměsíční testování. A výsledek? Žádná újma na zdraví krytu, žádný vypálený kroužek. Tak to je pecka! Kryt naopak získává velmi jemnou a přirozenou patinu, jako každá věc z pravé kůže! 

Takto vypadá "lososí kryt" po několika měsících používání (PS: jelikož se jedná o předprodukční vzorek, má trochu jinou barvu, než produkční série)

Takto vypadá kryt po několika měsících používání

A kde takovou lososí kůži vlastně výrobce bere?Lososí kůže před aplikací na tělo krytu

Odpověď je velmi jednoduchá. Na Islandu je kromě nádherné panenské přírody také velmi zakořeněná tradice rybolovu a losos je zde vlastně tradiční rybou. Rybí maso je tak jeden z hlavních vývozních artiklů místní ekonomiky. Takže zdroj máme a co teď? Tak ono to není úplně tak, že by chlapci a děvčata vzali pruty a šli na lov lososů. Nicméně lososí kůže je v rámci potravinářského průmyslu defacto odpadní surovinou, tudíž se nabízí její další použití, protože je velmi kvalitní a pevná. A tak zde máme dánskou společnost nesoucí jméno byELEMENTS, která postavila na Islandu menší ruční koželužnu, ve městě Sauðárkrókur (ne, fakt nevím, jak se to správně vyslovuje a nebudu tím sebe ani Vás trápit), která zde tuto původně odpadní surovinu zpracovává. Zajímavé je, že tato továrna má nulovou uhlíkovou stopu, protože je poháněna kompletně z obnovitelných zdrojů energie. Na Islandu má tato politika naprosto jinou váhu než u nás. A když se podíváte na nějaké snímky přírody Islandu, pochopíte. V koželužně tedy ručně kůži zpracují a následně putuje do nejšpičkovější a nejmodernější továrny, kde lososí kůži aplikují na extrémně odolné šasi krytu pro naše oblíbené jablečné zařízení. Kůže se nijak dále neupravuje, zůstává ve své velmi naturální podobě. Nebojte, po rybině rozhodně kryt cítit není :-).

No dobře, kůže je krásná a neobvyklá. Ale stojí kryt „za to“?

Povídání a severské mytologii a původu krytů Njord

Rozhodně! Když si odmyslím všechno to neobvyklé ohledně lososí kůže, zůstává nám famózní kryt s nejlepšími vlastnostmi, které si dokážete představit, protože svůj iPhone za dvacet až čtyřicet papírků asi nechcete úplně nechat na pospas každodenním nástrahám a úrazům, že ne? Kryt je opravdu extrémně odolný, což dokazují testy Military standardu 810G při pádech ze 2 metrů. Avšak i při této odolnosti se nejedná o nějaké „bago“ které telefonu přidá opticky dvojnásobnou hmotnost a trojnásobné rozměry. Odolnost krytu je velmi promyšlená – nadzdvihnuté hrany nad displej i na zádech chrání všechny nejdražší komponenty telefonu – displej a foťák. Za sebe můžu říct, že kryt Njorð je dílensky asi nejlépe zpracovaný kryt, který jsem kdy viděl. Každý detail je opravdu vymazlený, lícování s telefonem naprosto dokonalé. A co mě dostává? Uvnitř, na semišovém „interiéru“ krytu máte krásné povídání a severské mytologii a původu krytů Njorð. Wau, to je pecka, někdo prostě do toho dal to „srdíčko“.

Některé super odolné kryty mají problém s bezdrátovým nabíjením. A Njorð?

Přiznám se, měl jsem obavu. Kryt je přeci jen poměrně odolný a prostě to tak je, že odolné znamená silné a to znamená, že bývají problémy s bezdrátovým nabíjením. Tady je ale všechno tak, jak výrobce deklaruje. Na jedničku! A Apple MagSafe nabíjení nejen že funguje v pořádku, ale po třech měsících používání můžu s klidným svědomím říct, že se neobjevují žádná vypálená ani vydřená kolečka, se kterými zápasí silikonové i kožené kryty, a vlastně i samotná skleněná záda iPhonu.

Rozbalit kryt je jako rozbalit si Vánoční dárek

Ano, to je bez nadsázky. Na obalech většina výrobců prostě šetří a někdy dáte za kryt klidně tisíc korun a je v igelitovém sáčku jak z tržnice. Rozbalit si kryt Njorð je jiný level. Krabička je nádherná a dočtete se na ní i spoustu zajímavého o severské mytologii i o firmě Njorð jako takové. A to stejné je uvnitř krytu na semišovém interiéru. Nádhera, nádhera. Na druhou stranu, nejedná se o kryt za „babku“ ale téměř třináct stovek. Ale za ty peníze dostanete něco exkluzivního, co jen tak někdo nemá. Taky něco funkčního, co ochrání na 100 % iPhone a taky něco, co není jen směs plastů, ale je v tom kousek něčeho unikátního, přírodního, a přitom společensky udržitelného.

Ano, kryty Njorð nám dávají smysl, a proto jsme je zařadili do portfolia a jako první v České republice je přinášíme i Vám.

A jaký Njorð kryt si ulovíte Vy?

A jaký Njord kryt si ulovíte Vy?

 

Odporúčané produkty10