Duel: Jaká je nejlepší MagSafe kompatibilní powerbanka pro Váš nový iPhone?

Duel: Apple Baterie MagSafe vs. Xtorm Powerbank FS400

13. června letošního roku se uvedením battery packu s podporou MagSafe povedlo Applu rozčeřit vody cestovního nabíjení telefonů iPhone. Nicméně Apple nebyl prvním hráčem, kdo na trh přinesl magnetické řešení nabíjení baterie Vašeho oblíbeného iPhonu. O několik měsíců dříve byl mezi prvními prestižní holandský výrobce, značka Xtorm, s jejich modelem magnetické powerbanky s označením FS400. V dnešním srovnání se podíváme na hlavní rozdíly, které by Vám měly pomoci s rozhodnutím, které řešení nabíjení na cestách je výhodnější.

Disciplína 1: Kapacita vnitřní baterie

Hlavním parametrem powerbanky je bezesporu její kapacita. Jednoduše řečeno - čím je větší kapacita vnitřní baterie, tím vícekrát nabijete Vaše zařízení. Apple se bohužel s kapacitou své powerbanky poměrně schovával, ale před pár dny již konečně oficiálně zveřejnil i detailní technické údaje a my tak dnes již víme, že jejich Baterie MagSafe (neboli v originále MagSafe Battery Pack) má kapacitu baterie 1.460mAh. To v zásadě není špatná hodnota, protože například iPhone 12 Pro nabije z nuly na cca 60%. Nicméně šampionem tohoto duelu se stává Xtorm FS400 s výrazně vyšší kapacitou - 5.000mAh. V konečném důsledku tak nabijete iPhone 12 Pro více než 1,5x. A to už je výrazný rozdíl.

Technická data baterie:

Apple Baterie MagSafe Xtorm FS400
Kapacita baterie (mAh) 1 460mAh 5 000mAh
Výkon baterie (Wh) 11,13Wh 18,5Wh
Nabití iPhonu 12/12 Pro (údaj výrobce) ~60% ~150%

Baterie s kapacitou 5000 mAh uvnitř FS400 je vysoce kvalitní článek, který je opravdu malý a výkonný. Díky tomu je powerbanka Xtorm rozměrově velmi podobná Baterii MagSafe od Applu, ale přináší mnohem větší kapacitu.

Z disciplíny kapacity si tak Xtorm odnáší drtivou převahu. Apple vs. Xtorm = 0:1

Disciplína 2: Hmotnost a velikost

Apple Baterie MagSafe je o pár milimetrů na každou stranu "hubenější". Ano, je to příjemné, o tom žádná, ale... Xtorm je o pár milimetrů baculatější, ale i díky tomu v sobě skrývá 2,5x větší nálož energie, než Baterie od Applu. Oba produkty mají téměř identický tvar a ergonomický design se zaoblenými rohy, který je navržen tak, aby dokonale odpovídal velikosti telefonu iPhone 12. V případě "přicvaknutí" na 5,4" verzi je půdorys v podstatě shodný s telefonem. Obě powerbanky využívají pro připevnění k telefonu magnetický systém MagSafe, ale lze jimi nabíjet bezdrátově i jakékoliv další zařízení, které podporuje standard bezdrátového nabíjení Qi o výkonu až 5W. Baterie od Applu je také o něco lehčí, opět musím říct, je to příjemné. Nicméně ta hmotnost není poloviční, jako její výkon. Hmotnost Xtormu 132g je samozřejmě znát, ale díky výkonu je naprosto ospravedlnitelná a nijak mi při používání nevadí. Ono těch 18g rozdílu není nějak moc.

Rozměrová tabulka:

Apple Baterie MagSafe Xtorm FS400
Rozměry (V x Š x H) 95 x 63,5 x 11 mm 104 x 65 x 12 mm
Hmotnost 114 g 132 g

V této disciplíně tedy díky kompaktnějším rozměrům o malý chlup vítězí Apple. Apple vs. Xtorm = 1:1

Disciplína 3: Design

Musím říct, že mě příjemně oslovil design jak Apple Baterie, tak Powerbanky Xtorm. Oba produkty jsou srovnatelné tvarově, rozměrově, oba se velmi příjemně drží v ruce. Oba mají velmi podobný povrch, jakoby pogumovaný, který neklouže. Misky pomyslných vah tentokrát přikloním na stranu Applu, protože design jejich řešení je čistší a magnetické soustrojí drží na telefonu o chlup silněji. Celkově ale při používání jakéhokoliv z těchto řešení na jedno slabé místo narazíte. Oním slabým místem je používání MagSafe příslušenství pokud je telefon v krytu, který nemá integrovaný MagSafe kroužek. Magnetické spojení je pak celkem logicky slabé. Pokud Vám powerbanka s telefonem jen leží na stole, ničemu to nevadí, ale pokud s ní chcete být mobilní, doporučuji rozhodně vybrat některý z krytů, který má integrovaný MagSafe kroužek. Popřípadě existuje možnost dokoupení samotného kroužku, který nalepíte na jakýkoliv hladký kryt.

Cenu za design si odnáší Apple Baterie MagSage. Apple vs. Xtorm = 2:1

Disciplína 4: Výbava a výkon

Z pohledu výbavy máme před sebou dva poměrně dost rozdílné produkty. Apple Baterie Vás možná osloví tím, že ji lze nabíjet dvěma způsoby - klasicky přes Lightning port, nebo bezdrátově přes iPhone (když ten je nabíjen drátově). Za zmínku také stojí určitě i sledování stavu vybití/nabití Baterie přímo v iOS na nativním widgetu Baterie. Naproti tomu stojí Xtorm s dost jinou politikou - kromě bezdrátového Qi nabíjení výkonem 5W, lze zároveň z USB-C portu nabíjet druhé zařízení, například hodinky, či druhý telefon. O tom se produktu od Applu může jen zdát. Powerbanka Xtorm má také o kabel bohatší balení. Z našeho pohledu je tedy vítězem Xtorm, protože nabízí možnost nabíjení 2 zařízení, kterou preferujeme před možností bezdrátového nabíjení sebe sama - protože k tomu stejně potřebujete iPhone.


Při našem měření jak reálně obě powerbanky nabijí zánovní iPhone 12 Pro (s kondicí své vlastní baterie 100%) jsme u obou produktů naměřili shodně o 3% lepší výsledek, tedy 63% v případě Apple Baterie a 153% v případě Xtormu FS400. Obě powerbanky byly nabité na plno přes noc pomocí adaptéru Xtorm XA020U, který podporuje 18W nabíjení PD. iPhone byl před počátkem nabíjení vybit úplně na nulu.

Srovnání výbavy a výkonu:

Apple Baterie MagSafe Xtorm FS400
Nabíjecí konektor Lightning USB-C (5V/2,1A/10,5W)
Konektor pro nabíjení dalšího zařízení Ne 1x USB-C (5V/2,1A/10,5W)
Max.počet nabíjených zařízení 1 2
Bezdrátové nabíjení iPhonu 5W Qi 5W Qi
Bezdrátové nabíjení sebe sama Ano Ne
Signalizace úrovně nabití V iOS 4x LED dioda
Obsah balení Krabička, návod Krabička, návod, USB-C kabel 30cm
 
Reálná úroveň nabití iPhonu 12 Pro (0% počáteční stav) 63 % 100 % + 53 %

Vítěz disciplíny výkonu a výbavy je jednoznačně Xtorm FS400. Apple vs. Xtorm = 2:2

Disciplína 5: Poměr cena vs. výkon

Při tomto srovnání můžeme vzít samozřejmě dvojí metr. Jeden říká "Apple je Apple" a pak vlastně moc nezáleží na tom, kolik co stojí. My sami produkty od Applu milujeme, ale tady se budeme snažit být konstruktivní a nalijeme si čistého vína. Model FS400 u nás na www.applegang.cz momentálně koupíte za 997 Kč (6.9.2021), zatímco Baterie MagSafe od společnosti Apple Vás vyjde na 2 890 Kč. Když si přepočteme cenu powerbanky na jednotky kapacity, tedy mili-ampér-hodiny, tak získáme zcela jasný výsledek - Xtorm FS400 je téměř 10x rentabilnější (levnější) než Baterie od Applu! Za toto drtivé cenové vítězství bychom Xtormu chtěli dát více bodů, ale to bohužel nejde.

Apple Baterie MagSafe Xtorm FS400
Cena 2 890 Kč 997 Kč
Kapacita 1 460 mAh 5 000 mAh
Cena za 1mAh 1,98 Kč 0,20 Kč

Vzhledem k poměru ceny téměř 10:1 je drtivým vítězem Xtorm. Apple vs. Xtorm = 2:3

Disciplína 6: Záruka

Na Apple Baterii je záruka jako již tradičně - tedy mezinárodní v délce 1 rok a pokud jste koncový zákazník (fyzická osoba), tak 2 roky. U společnosti Xtorm je to ale trochu jinak. Na většinu produktů získáte standardně 3letou záruku přímo od výrobce. To samozřejmě platí i pro model FS400. Xtorm je společnost, která se silně zaměřuje na vývoj vysoce kvalitních napájecích produktů hlavně pro cestovatele, a proto si může takovou záruku dovolit nabídnout.

Díky záruce delší o 1-2 roky vítězí v tomto srovnání Xtorm. Apple vs. Xtorm = 2:4

Verdikt

Skóre už Vám asi jasně napovídá, kdo bude vítězem tohoto duelu. Za nás je kromě designu a rozměrů Xtorm FS400 jednoznačně nejlepší možností, jak s využitím MagSafe pohodlně nabíjet Váš iPhone na cestách, nebo třeba i v kanceláři. Suma sumárum si Vás tato powerbanka získá hlavně za to, že můžete nabíjet i dvě zařízení najednou a cena za kapacitu či výkon je vlastně o řád příjemnější, než u Applu. Bravo Xtorme :-

Nejlepší powerbanku pro iPhone řady 12 a 13 - Xtorm FS400 koupíte ZDE

Na nejlepší MagSafe powerbanku se můžete také podívat na našich videích:

 

Doporučené produkty10